Riblji recepti

Dagnje u umaku od šerija

Sastojci

– 20 g maslaca (nesoljenog)
– 500 ml slatkog vrhnja
– 230 ml šerija
– 50 g poriluka (sjeckanog)
– 1/2 kg dagnji (svježih i očišćenih)
– 1/2 žutog luka (narezanog na manje kockice)
– 1 vezica ili 15 g svježeg peršina
– 1 vezica ili 15 g svježeg ili sušenog timijana
– 4 režnja češnjaka (nasjeckanog)
– 5 kriški kruha (pečenog)

Upute

Ustalite temperaturu u svom roštilju na 260°C i postavite ga za izravno kuhanje. Na površinu roštilja stavite posudu od lijevanog željeza i pustite da se zagrije. Kad se tava zagrije, dodajte maslac i luk narezan na kockice. Kuhajte 1 minutu pa dodajte češnjak. Dinstajte 30 sekundi, zatim dodajte poriluk. Kuhajte još 30 sekundi prije dodavanja šerija (pazite na plamen jer je šeri zapaljiv). Smanjite na pola, zatim dodajte vrhnje i potpuno sjedinite i smanjite vatru. Dodajte timijan i dagnje, zatim zatvorite poklopac roštilja i ostavite da se peče na pari 4 minute. Provjerite nakon toga jesu li sve školjke otvorene. Dok se umak bude kuhao da se reducira, premjestite otvorene dagnje u zdjelu za prezentaciju. Dagnje koje se ne otvore bacite i reduciranim umakom prelijte zdjelu otvorenih dagnji. Ukrasite tostiranim kruhom i svježim peršinom.