Riblji recepti

Dimljeni losos u kamadu

Sastojci

– komad lososa bez kože i kostiju od ½ kg
– 250 g soli
– 440 g smeđeg šećera
– 1 naranča
– Za dimljenje – 3 šalice namočenog aromatičnog iverja

Upute

Pomiješajte sol i smeđi šećer. Naribajte koricu naranče i dodajte ju u smjesu. Narežite preostalu naranču na kolutiće. Obložite posudu prijanjajućom folijom. Stavite pola smjese na dno posude. Dodajte ribu na vrh. Pospite po lososu ostatak smjese. Po vrhu stavite kolutiće naranče. Dobro zamotajte u foliju. Stavite u hladnjak na 48 sati. Izvadite iz hladnjaka i dobro isperite losos vrlo hladnom vodom. Osušite papirnatim ručnicima i vratite u losos u hladnjak i ostavite da stoji 4 sata nepokriven. Sačuvajte komadiće naranče u prijanjajućoj foliju u frižideru.

Zapalite vatru na pola roštilja. Pustite da gori dok temperatura ne bude 80°C. Dobro je imati otvorene i gornje i donje ventilacijske otvore. Neposredno prije stavljanja lososa na roštilj na strani kože, dodajte 3 šalice aromatičnog iverja za dimljenje koje je bilo namočeno najmanje sat vremena. Stavite losos na komad papira za pečenje i stavite ga na rešetku, te poslažite kolutiće naranči po vrhu. Pecite oko 2 sata ili dok se losos ne zagrije na 65°C u najdebljem dijelu.