Sastojci
– 380 g glatkog brašna
– 25g praška za pecivo
– ¼ žličice soli
– 250 g omekšanog neslanog maslaca
– 200 g šećera (smeđeg ili bijelog)
– 2 žličice ekstrakta vanilije
– 220 ml mlaćenice ili slatkog vrhnja
– 4 jaja
– 250 g komadića čokolade
Upute
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U zasebnoj posudi umutite maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte u to jaje i ekstrakt vanilije i promiješajte dok se sve dobro ne sjedini, te na kraju dodajte mlaćenicu ili slatko vrhnje. Postupno dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i miješajte dok se ne formira tijesto. Umiješajte nakraju komadiće čokolade dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.
Zatim prebacite tijesto u veću tavu ili tepsiju duljine cca. 30 centimetara. Pomoću lopatice utisnite tijesto u ravnomjeran sloj, pazeći da se raširi do rubova. Nakon što kamado postigne željenu temperaturu od 180 °C pažljivo stavite posudu s tijestom na rešetke roštilja. Zatvorite poklopac i pecite 20-25 minuta, ili dok rubovi ne poprime zlatno-smeđu boju, a sredina bude pečena.
Uklonite posudu s roštilja i pustite kolač da se ohladi nekoliko minuta prije rezanja i posluživanja. Kolač možete servirati s kuglicom sladoleda od vanilije ili ga preliti otopljenom čokoladom kao posebnu poslasticu.