- Neutralan prema okolišu – lonac od gline izrađen od prirodne, posebno pečene gline. Ovo omogućava pečenje bez korištenja masti, samo uz vodenu paru. Zdjela se može očistiti spužvom i vodom.
- Zdrave masti i obilje vitamina – pečenje u loncu od gline omogućuje zadržavanje prirodnih aroma, vitamina i mikroelemenata sastojaka. Zahvaljujući pečenju u vodenoj pari, jelo također zadržava zdrave masti i proteine.
- Svestrani oblik ovog lonca omogućuje pečenje mesa, pripremu kolača, peciva i drugih jela. Također je pogodan za pečenje kruha. Okrugli oblik osigurava ravnomjerno pečenje.
- Jela za cijelu obitelj – sočna i aromatična jela pripremljena u loncu od gline razveselit će cijelu obitelj. Nježno i slatko pečeno povrće te aromatično meso čine izvrstan obrok za djecu i odrasle.
- Neophodan u kuhinji – optimalni kapacitet i veličina lonca omogućuju njegovu upotrebu za pripremu raznih jela, uključujući jela koja se pripremaju u jednom loncu.
Zahvaljujući prženju/pečenju pod poklopcem, svi vitamini i mikronutrijenti ostaju u pripremljenoj hrani. Pečenje/prženje u vodenoj pari omogućuje zadržavanje svojstava hrane koja odgovaraju i dijetnoj prehrani. Masti i proteini nisu izloženi utjecaju visoke temperature, zahvaljujući čemu zadržavaju svoje najvažnije zdravstvene prednosti. Lonac od gline izrađen je od posebno pečene gline. Ta glina ima pore koje upijaju vodu. Kada se zagrije, lonac oslobađa vodenu paru, što dovodi do pripreme hrane uz korištenje vodene pare oslobođene sa zidova lonca i stoga se hrana dinsta u vlastitim sokovima. Nema potrebe dodavati masti jelima. Poklopac omogućuje zadržavanje više vitamina i mikronutrijenata, kao i bogatog mirisa jela.
Istovremeno, okrugli oblik osigurava ravnomjernu raspodjelu temperature tijekom pečenja. To je važno prilikom pečenja kruha ili pripreme pečenja. Lonac od gline također može povećati raznolikost jela koje jedu vegani i vegetarijanci. Odličan je odabir i za ljude na niskom udjelu masti ili lako probavljivoj prehrani.
Kako koristiti:
- Prije svake uporabe, lonac namočite u vodi 10-15 minuta, tako da je potpuno uronjen. Zatim ga stavite u hladnu pećnicu. Ovisno o tome što određeni recept zahtijeva, zagrijte prazan ili pun lonac. Nakon pečenja možete izvaditi jelo dok je vruće (npr. kruh) ili ga ostaviti da se ohladi kako bi se sastojci dobro povezali (npr. prilikom pripreme paštete). Način upotrebe lonca treba prilagoditi receptu.
- Prije pečenja kruha, premažite površinu lonca maslacem ili kokosovim uljem i pospite je mrvicama kruha ili brašnom kako biste olakšali izvlačenje pečenog kruha
- Ne stavljajte lonac izravno preko plinskog plamenika ili električnog štednjaka.
- Lonac od gline ne smije biti izložen naglim promjenama temperature.
- Ne ulijevajte hladne tekućine u lonac kad je vruć.
- Maksimalno preporučena temperatura pečenja/pečenja u loncu od gline je 200°C.
- Lonac je namijenjen za upotrebu u plinskim i električnim pećnicama, kao i u kamadu.
- Odgovara za veličine od 18″ kamada na više.
Čišćenje i održavanje lonca
Nakon upotrebe lonca potrebno ga je nekoliko puta namočiti u toploj vodi, a zatim oprati spužvom ili mekanom četkom. Tvrdokorne nečistoće mogu se ukloniti upotrebom sode bikarbone. Povremeno je vrijedno prokuhati lonac u vodi s octom kako biste neutralizirali mirise. Proizvod nije prikladan za pranje u perilici posuđa. Nakon pranja, lonac treba ostaviti da se potpuno osuši, a zatim ga treba pohraniti otvorenog, najbolje na prozračnom mjestu.
Dimenzije:
Duljina: 29 cm
Širina: 26,3 cm
Visina: 12.5 cm
Težina: 2,28 kg
Kapacitet lonca s poklopcem: 4 L