Mesni recepti

Dimljena purica kuhana lagano i sporo na kamadu

Sastojci

– 1 manja purica
– Sol i papar ili drugi začini po želji
– Grančice timijana (po želji)

Upute

Namočite aromatično drveno iverje najmanje 20 minuta, što duže to bolje. Stavite tvrde komade drvenog ugljena u roštilj s jedne strane. Zapalite ugljen. Otvorite i gornji i  donji ventilacijski otvor do pola. Provjerite je li rešetka roštilja okrenuta tako da možete otvoriti vrata i dodati još iverja ili drvenog ugljena ako bude potrebno. Puretinu dobro izvana začinite. Stavite grančice timijana unutar purice. U ugljen dodajte nekoliko šaka aromatičnog iverja. Stavite puricu na roštilj na stranu gdje nema ugljena. 1 sat nakon stavljanja na roštilj dodajte još drvene sječke. Provjerite nakon 3 sata da budete sigurni da ima dovoljno ugljena, ako nema, dodajte još malo. Nakon 5 sati provjerite temperaturu purice umetanjem termometra u but. Temperatura bi trebala biti najmanje 75°C.