Mesni recepti

Dimljena prsa

Sastojci

– Prsa (3 do 5 kg, s dobrim mramoriranjem i masnom kapom)
– Omiljena smjesa začina za utrljavanje
– Iverje za dimljenje
– Folija

Upute

Odrežite višak masnoće s prsa, ostavljajući oko 7-8 milimetara masnoće na mesu. Začinite prsa svojom omiljenom smjesom začina za utrljavanje (rub), pazeći da su ravnomjerno premazana sa svih strana. Ostavite prsa na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena prije dimljenja.

Postavite kamado za neizravno pečenje i prethodno ga zagrijte na 105-110°C. Dodajte svoje omiljeno iverje za dimljenje u ugljen. Stavite prsa na roštilj, masnom stranom prema gore i zatvorite poklopac. Tijekom dimljenja održavajte stalnu temperaturu i po potrebi namjestite ventilacijske otvore. Planirajte da će dimljenje prsa trajati oko 3 sata po kilogramu ili dok unutarnja temperatura ne dostigne 90°C.

Nakon što prsa postignu željenu temperaturu, maknite ih s roštilja i zamotajte u foliju. Ostavite da odstoje najmanje sat vremena prije rezanja. Kada dođe vrijeme za posluživanje prsa, narežite ih na tanke ploške. Poslužite s omiljenim umakom za roštilj i prilozima, poput salate od krumpira ili zapečenog graha.