Korištenje, Upute

Kako najbolje zapaliti ugljen u kamadu?

Close up, kamado, loženje

Ovdje ćemo vam pokazati alternativni način potpale ugljena koji daje odlične rezultate, kako za potpalu za sporo višesatno pečenje ili dimljenje na temperaturi 110-140 stupnjeva, tako i za brzo pečenje odrezaka.

Pogledajmo najprije kako to izgleda za sporo pečenje ili dimljenje. Ako vas zanima potpala za brzo pečenje, kažimo odmah da je metoda vrlo slična, samo se koristi više potpale te se poklopac i ventil drže duže otvorenima.

1. Stavite ugljen u kamado. Važno je da imate kvalitetan ugljen s komadima uglavnom srednje veličine, kako mali komadi ili prašina ne bi zagušili otvore rešetke. Dobar ugljen je naizgled skuplji, ali s obzirom na rezultate koje daje, to u konačnici ne mora biti tako, a kamado troši vrlo malo ugljena. Širok izbor najboljih ugljena možete naći u našem dućanu ovdje.

2. Za sporo pečenje ili dimljenje stavite samo jednu drvenu vunicu ili sličan proizvod na vrh ugljena i zapalite ju. Vunicu možete kupiti ovdje.

3. Držite poklopac otvorenim minutu-dvije, a zatim zatvorite poklopac i otvorite cijelu rozetu idućih 12-15 minuta, držeći i dalje donji ventil potpuno otvorenim.

4. Tada bi već ugljen trebao uhvatiti laganu vatru i žar se širiti prema donjim slojevima ugljena:

5. Nakon toga stavite rozetu na mjesto, ali ventil otvorite do kraja. Ovo se događa oko 15 minuta nakon paljenja vunice. Temperatura, naravno, još nije odgovarajuća:

6. Pričekajte dok se temperatura digne do nekih 125-150 stupnjeva, pritvorite gornji ventil na pola i zatvorite donji ventil. Možete ga eventualno minimalno otvoriti ako temperatura počne padati. Možete ga i držati minimalno otvorenim preventivno dok se ne uvjerite da je temperatura stabilna i da je ugljen dobro potpaljen. U svakom slučaju ne treba držati donji ventil značajnije otvoren jer on omogućava žaru da se razvije – u kojem slučaju ćete teško kasnije smanjiti temperaturu kamada!

7. Ako želite postići veliku temperaturu, postupajte slično osim što ćete:
– staviti 3-4 vunice na razna mjesta na vrhu
– držati poklopac koju minutu duže otvoren
– držati rozetu potpuno maknutu u stranu duže vrijeme dok se vatra ne rasplamsa
– tijekom daljnjeg zagrijavanja i tokom cijele upotrebe kamada držati i donji i gornji ventil potpuno otvoren (dakle, rozeta na svom mjestu, ali namještena tako da su mali otvori potpuno otvoreni).

Želimo Vam uspjeh u Vašim kulinarskim avanturama i druženju uz Barbeca kamado!

Pogledaj ponudu:

Related Posts