Mesni recepti

Smash burgers

Smash burgers

Chef Melkior Bašić nam je pokazao kako se rade smash burgeri na kamadu. Zapisali smo recept, a niže je i snimka koja pokazuje kako se oni točno oblikuju.

Sastojci

– 1400 grama mljevene junetine za 10 dvostrukih burgera (80% mesa, 20% masti je idealno za sočne burgere)
– Sol i papar po ukusu
– Tanko narezani sir (poput američkog, cheddara ili švicarskog sira)
– Trakice pancete
– Pecivo za hamburgere (buns)
– Dodaci po želji (zelena salata, rajčice, luk, kiseli krastavci itd.)
– Umaci (kečap, senf, majoneza itd.)

Upute

Zagrijte pladanj za pečenje od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Treba biti dobro zagrijan kako biste postigli dobar, zapečeni okus.

Podijelite mljeveno meso na otprilike 70 gramske porcije. Oblikujte svaki komad u lopticu, ali pazite da meso ne mijesite pretjerano. Svaku mesnu lopticom obilno začinite solju i paprom sa svih strana.

Stavite mesnu lopticu na vrući pladanj. Koristeći lopaticu ili čvrsti ravni predmet koji ste prethodno nauljili (poput snažne metalne lopatice ili velike ravne zdjele) čvrsto pritisnite lopticu kako biste je spljoštili u pljeskavicu. Pritisnite dok pljeskavica ne postane tanka (otprilike 6 do 12 milimetara debela). Time ćete dobiti hrskave rubove koji su poželjni kod smash burgera. Na vrh svake pljeskavice stavite preklopljenu trakicu pancete.

Evo kako to napraviti u praksi:

Ponovite postupak s preostalim mesnim lopticama, pazeći da ostavite dovoljno prostora između svake pljeskavice na tavi. Pustite pljeskavice da se peku oko 2 do 3 minute, ili dok donja strana ne dobije lijepu koru. Okrenite svaku pljeskavicu uljem namazanom špahtlom i odmah na svaku stavite tanku krišku sira. Pustite pljeskavice da se peku dodatnih 1 do 2 minute, dok se sir ne otopi i pljeskavice budu pečene. Maknite pljeskavice s vatre i slozite dvije jednu na drugu, te ih prenesite na tanjur. Ostavite da odmore nekoliko minuta.

Dok se pljeskavice peku, lagano zapecite pecivo za hamburgere (buns) na pladnju ili na rešetki kamada ili roštilja.

Složite burgere tako da stavite dvostruku pljeskavicu na donju polovicu svakog peciva. Dodajte željene dodatke poput zelene salate, rajčica, luka i kiselih krastavaca. Na gornju polovicu dodajte umake po želji.

Stavite gornju polovicu peciva na složeni burger i poslužite odmah.

Uživajte!

Pogledaj ponudu:

Related Posts