Pribor, Priprema hrane

Daske za dimljenje za novi doživljaj spremanja ribe

losos na daski

Ako planirate spremati ribu u kamadu, nekom drugom roštilju ili pušnici (smokeru), preporučamo korištenje daski za dimljenje. To su komadi drva na koje se stavlja hrana koju pripremamo, a služe za dodavanje arome hrani tokom procesa pečenja na roštilju. Izrađene su od raznih vrsta drveta poput hrasta, trešnje, javora, cedra ili oraha, koje donose svoju karakterističnu aromu ukusa dima, koja se ispušta i prodire u hranu. Najpopularnije su daske od cedra.

Posebno su dobre za ribu, ali su sjajne i za druge tipove hrane – mesa ili povrća.

U svakom slučaju, daske za dimljenje daju hrani izvrstan okus koji nadopunjuje prirodni okus vaših namirnica, a za ribu i sprječavaju prianjanje na rešetke.

Prednosti daske za dimljenje

  • Jedinstven okus: Dimljenje hrane na daskama daje duboku i bogatu aromu dima, koja se ne može postići na drugi način. Svaka vrsta drva ima svoj prepoznatljiv okus dima, pa možete eksperimentirati s različitim kombinacijama kako biste postigli željeni okus.
  • Zadržavanje vlage i sprječavanje prianjanja: Daska za dimljenje pomaže zadržavanju vlage u hrani, čime se postiže sočnost i mekoća. To je posebno korisno pri pripremi mesnih delicija poput lososa, piletine ili svinjske pečenke. Riba na dasci ne prianja kao na rešetkama roštilja.
  • Estetika i atraktivnost: Korištenje dasaka za dimljenje daje vizualnu atraktivnost vašem jelu. Dim koji se izdiže iz daske i okružuje hranu, dodaje poseban šarm i impresionira goste.

Korištenje daske

Namočite dasku. Namakanje barem sat vremena u vodi spriječit će da daska prebrzo zagori u roštilju ili pušnici. Daska neće upiti puno vode u samo sat vremena, ali ipak dovoljno da zaštiti drvo od gorenja, dopuštajući mu da pusti više okusa dok se zagrijava u vašem roštilju ili pušnici.

Iverje. Za dodatni okus, možete također baciti na ugljen ili u posebnu posudu dodati, iverje za dimljenje. Ono djeluju na sličan način kao daska, otpuštajući aromatične spojeve kada su izloženi toplini. Tako ćete dobiti jači, bogatiji okus koji mnogi ljudi preferiraju. Možete čak eksperimentirati s nekoliko vrsta iverja za dimljenje kako biste vidjeli koja vrsta najbolje odgovara vašoj ribi ili drugoj namirnici.

Okrenite dasku. Za najbolji okus, trebali biste barem jednom okrenuti dasku. Nakon otprilike 10 minuta uklonite dasku i ribu s roštilja ili pušnice, okrenite dasku i zatim vratite ribu na nju.

Možete li ponovo koristiti daske?

Iako mnogi smatraju da se daske ne smiju ponovno koristiti, sve dok su čiste, daske se mogu opet upotrijebiti. Nakon što se daska potpuno ohladi, operite ju tekućom vodom i spužvom ili ribanjem. Nemojte koristiti sapun jer može ostaviti neugodan okus na dasci. Kad je čista, pustite da se daska potpuno osuši prije nego je spremite. Ako postoje zapekli dijelovi, možete koristiti i zrnati brusni papir da ih uklonite!

No, nemojte ponovno koristiti dasku koja je pougljenila više od 50%.

Vrhunske daske od cedrovine možete naći u našem dućanu, kao i velik izbor iverja za dimljenje s aromom hrasta, jabuke, masline, whiskeya ili crvenog vina!

Pogledaj ponudu:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)