Priprema hrane

Ribeye – kralj odrezaka!

by Ivan Đukić, Steak Academy

Postoji mnogo izvrsnih steakova, ali ribeye se naziva kraljem steakova s razlogom.

Ribeye je omiljeni steak mnogih ljubitelja mesa, i lako je vidjeti zašto. Obično je najmramoriraniji, odnosno ima najviše intramuskularne masti od svih steakova što ne samo da mu daje poseban izgled, već osigurava da je svaki zalogaj sočan i pun okusa.

Nalazi se u ‘rib’ sekciji, te je ribeye jedan od mišića koji pretežito nije puno upotrebljavan, pa je jedan od najmekših steakova na životinji.

Dolazi od rebranih mišića, od čega mu i dolazi prvi dio naziva RIB-EYE, te je podijeljen je na dva glavna dijela odnosno mišića: “Eye of the ribeye” što bi se na hrvatski prevelo kao “oko” (ili lat. longissimus dorsi) i “ribeye cap” što bi bila “kapa” (lat. spinalis dorsi).

Ako se usredotočite na stražnji dio ribeye-a, pronaći ćete spinalis dorsi ili rib cap, koji je razlog zbog kojeg ovaj steak nazivamo kraljem je bas zbog tog “cap of the ribeye” mišića. Mnogi entuzijasti za odreske, uključujući i mene, tvrde da je to najukusniji mišić na cijeloj kravi. Ima mekoću koja se može usporediti s biftekom, ali s puno više okusa i mramoriranosti

Još jedna vrlo bitna karakteristika ovog zadivljujućeg steaka je njegova mogućnost odležavanja. Naime, ribeye je optimalan steak za dry age-anje odnosno suho zrenje mesa.

Na slici je prikazan cijeli ribeye u njegovom najprirodnijem obliku. Možemo vidjeti kako je u potpunosti zaštićen zbog kosti i tzv. Lifter mesa, te velikim slojem masti. To omogućava odležavanje ribeya s minimalno otpada što je vrlo bitno u dry age procesu.

Kada je riječ pripremi vrlo je bitno napraviti dobar crust odnosno koricu kako bi steak imao više teksture i okusa, stoga korištenje kvalitetnog ugljena koji postiže visoke temperature je neophodno.

Ribeye najbolje dolazi do izražaja kada je uz hrskavu i zlatno-smeđu koricu pripremljen medium rare (53°C-57°C). Ova temperatura osigurava da odrezak zadrži svoju sočnost dok dopušta okusima da se u potpunosti razviju.

No, čuda ribeye-a tu ne prestaju. Ovisno o načinu pripreme, možete uživati u različitim rezovima.

Tu je klasični rib-eye, dakle bez kosti, savršen za svaki način pripreme.

Zatim ribeye s kostima odnosno rib steak, koji je vizualno atraktivniji ali zbog kosti, malo zahtjevniji za pripremiti.

Za one koji traže nešto rustikalnije, cowboy steak s nešto dužom kosti od rib-steaka je prava poslastica.

Ukoliko želite nešto što će impresionirati, tomahawk s impresivnom dugom kosti je pravi izbor.

Iako postoji mnogo konkurenata u svijetu steakova, kombinacija okusa, teksture i svestranosti ribeye-a ga zaista čini kraljem. Bilo da ste iskusni ljubitelj steakova ili netko tko tek započinje svoje mesne avanture, ribeye je zaslužuje apsolutni respect.

Dakle, definitivno nema sumnje da je Ribeye Kralj steakova, ali glavno pitanje glasi: Je li zapravo bolji od Kraljice svih steakova? Znate li možda o kojoj vrsti steaka je riječ? Da biste saznali više, pratite nas i ne propustite naš sljedeći post.


Pogledaj ponudu:

Related Posts