Blog, Kamado, Korištenje, Upute

Kako pravilno održavati kamado?

Barbeca kamado

Kamado je svestrani uređaj koji će unaprijediti vaše kulinarske vještine i pružiti izvanredne rezultate u pripremi hrane. Da bi vam služio dugi niz godina, važno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila održavanja. Upravo jednostavno održavanje čini kamado praktičnim izborom za svakog kulinarskog entuzijasta. U ovom članku otkrivamo kako osigurati dugovječnost vašeg kamada, koji će uz pravilnu brigu dugo biti središte okupljanja obitelji i prijatelja te savršen alat za pripremu ukusnih obroka koji povezuju ljude.

Barbeca kamado

Pravilno skladištenje kamada

Zaštita od vremenskih uvjeta

Nakon što završite s pripremom hrane i kamado se potpuno ohladi, važno je da ga zaštitite od vanjskih utjecaja. Ako ga skladištite na otvorenom, uvijek koristite odgovarajuću navlaku. Navlaka štiti vaš kamado od vlage, prašine i drugih vanjskih čimbenika koji bi mogli oštetiti njegovu površinu ili unutrašnjost, osiguravajući da bude spreman za sljedeće korištenje.

Skladištenje tijekom zime

Tijekom zimskih mjeseci, preporučuje se skladištenje kamada u garaži ili šupi. Ovim postupkom pružate dodatnu zaštitu od ekstremnih vremenskih uvjeta, što pomaže očuvanju materijala i osigurava da će vaš kamado biti spreman za prve sunčane dane i druženja na otvorenom.

Čišćenje kamada

Jednostavno održavanje s funkcijom samočišćenja

Jedan od glavnih razloga zašto je kamado toliko popularan je njegova sposobnost samočišćenja. Nakon svakog korištenja, jednostavno zagrijte kamado na 260ºC i ostavite ga 30 minuta. Visoka temperatura spalit će sve ostatke hrane i masnoće, čime će kamado biti spreman za sljedeće korištenje, omogućujući vam da se usredotočite na ono što je najvažnije – uživanje u hrani i društvu.

Održavanje unutrašnjosti

Izbjegavajte korištenje vode ili kemijskih sredstava za čišćenje unutrašnjosti kamada. Stijenke kamada su porozne i mogu apsorbirati tekućine, što može dovesti do pucanja. Ako primijetite previše čađe, koristite žičanu četku ili alat za pepeo kako biste uklonili naslage prije sljedeće upotrebe.

Čišćenje rešetki

Rešetku kamada možete čistiti na više načina. Mi predlažemo sljedeća dva:

  • Nakon što se kamado zagrije pri sljedećem korištenju, toplina će zagrijati i rešetku te ostatke hrane od prošlog pečenja. U tom trenutku možete žičanom četkom očistiti rešetku. Pritom pripazite da ne oštetite stakloplastiku ili filc na rubovima kamada.
  • Rešetke kamada ne smiju se prati u perilici posuđa. Umjesto toga, očistite ih blagim deterdžentom i toplom vodom nakon što se potpuno ohlade. Redovito čišćenje rešetki pomaže u sprječavanju nakupljanja naslaga koje bi mogle utjecati na okus hrane.

Održavanje vanjske površine

Za čišćenje vanjske površine kamada, pričekajte da se potpuno ohladi. Koristite vlažnu krpu s blagim deterdžentom kako biste uklonili prašinu, masnoću i druge nečistoće. Tako osiguravate da vaš kamado uvijek izgleda kao nov.

Redovito održavanje

Zatezanje metalnih prstenova i podmazivanje šarki

Kako bi vaš kamado ostao funkcionalan i siguran za korištenje, potrebno je redovito održavati njegove mehaničke dijelove. Dva puta godišnje, ili češće ako primijetite potrebu, zategnite metalne prstenove koje drže kamado i podmažite šarke. Ovaj korak osigurava da vaš kamado ostane stabilan te da se lako otvara i zatvara, omogućujući vam bezbrižno uživanje u svakom korištenju.

Zaključak

Pravilno održavanje kamada ključno je za osiguranje njegove dugovječnosti i izvrsnih kulinarskih rezultata. Srećom, kamado je izrazito jednostavan za održavanje, a uz nekoliko jednostavnih uputa možete biti sigurni da će dugo godina biti vaš saveznik u pripremi ukusnih jela. Uz pravilnu brigu, vaš kamado će nastaviti biti središte okupljanja i izvor nezaboravnih trenutaka koje ćete dijeliti s dragim ljudima.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)