Blog, Kamado, Korištenje, Pribor

Najčešće pogreške kod korištenja kamada i kako ih izbjeći

Barbeca kamado
Barbeca kamado

Kamado je svestran uređaj koji vam omogućava savladavanje različitih kulinarskih tehnika uz postizanje izuzetnih okusa. Međutim, nepravilno korištenje može smanjiti kvalitetu pripreme te utjecati na okus hrane. Donosimo najčešće pogreške i savjete kako ih izbjeći, kako biste mogli maksimalno uživati u svakom kulinarskom trenutku uz kamado.

1. Prečesto otvaranje poklopca

Jedna od najčešćih pogrešaka kod korištenja kamada je prečesto otvaranje poklopca, što uzrokuje izlazak topline i otežava održavanje stabilne temperature. Kamado je dizajniran tako da zadržava toplinu, čime osigurava ravnomjerno pečenje, pa je često otvaranje poklopca nepotrebno i kontraproduktivno.

Osim toga, kod većih modela naglo otvaranje poklopca može biti i sigurnosni rizik jer dolazi do naglog priljeva kisika, što može izazvati kratkotrajni plamen ili povratni udar topline. Zbog toga je važno otvarati poklopac polako i postupno, kako bi se omogućio kontrolirani ulazak zraka.

Savjet: Pratite temperaturu uz pomoć termometra na poklopcu bez otvaranja poklopca, a ako ga morate otvoriti, radite to pažljivo i polako. Temperaturu hrane možete detaljno pratiti uz termometre za hranu, a više o tome kako termometar može podići vaše kulinarske vještine pročitajte na linku.

2. Korištenje previše ugljena

Kamado je vrlo učinkovit u očuvanju topline, pa prekomjerna količina ugljena može dovesti do previsokih temperatura koje su teške za kontrolu. Također, ostaci nepotrebno sagorjelog ugljena mogu dovesti do nakupljanja pepela, što može ometati protok zraka.

Savjet: Koristite kvalitetan ugljen koji osigurava ravnomjernu raspodjelu topline, duže vrijeme pečenja i smanjuje količinu pepela.

3. Paljenje na drva

Iako drvo može dodati posebnu aromu, korištenje većine vrsta drveta u kamadu može biti problematično jer oslobađa smolu i čestice koje se mogu zadržati na poroznoj površini kamada. Ove tvari nije lako očistiti i mogu trajno utjecati na okus budućih jela.

Savjet: Za dodatnu aromu koristite različite vrste ugljena ili dodajte aromatično drvo za specifične vrste mesa ili povrća. Također, možete koristit iverje aromatičnog drveća, namočite ga prije upotrebe kako biste spriječili prebrzo sagorijevanje i stavite u posudu za dimljenje ili zamotajte u aluminijsku foliju ili koristite komade drveta za dimljenje koji su odmah spremni za staviti na ugljen. Našu ponudu drveta za dimljenje pogledajte ovdje.

4. Uporaba briketa

Briketi koji sadrže nečistoće, poput ljepila ili aditiva, mogu kontaminirati kamado i vašu hranu. Pore keramike mogu upiti te tvari, što znači da će se neugodni okusi zadržati u kamadu i prenijeti na buduća jela.

Savjet: Ako koristite brikete, birajte one visoke kvalitete bez dodataka, ili još bolje, pređite na prirodni ugljen. To će omogućiti čistiju pripremu hrane i očuvati kamado u najboljem stanju.

5. Nepravilno čišćenje kamada

Česta greška je čišćenje kamada agresivnim sredstvima ili grubim četkama, što može oštetiti njegovu površinu. Izbjegavajte kemijska sredstva i vodu prilikom čišćenja jer su stijenke kamada porozne i mogu upiti tekućinu, što može dovesti do pucanja ili promjena u okusu hrane.

Savjet: Jedan od glavnih razloga zašto je kamado toliko popularan je njegova sposobnost samočišćenja. Nakon svakog korištenja, jednostavno zagrijte kamado na 260 °C i ostavite ga 30 minuta. Visoka temperatura spalit će sve ostatke hrane i masnoće, čime će kamado biti spreman za sljedeće korištenje, omogućujući vam da se usredotočite na ono što je najvažnije – uživanje u hrani i društvu.

Pravilno korištenje kamada omogućuje vam da iz njega izvučete najbolje i svaki put uživate u izvanrednoj hrani. Izbjegavajući najčešće pogreške, ne samo da ćete osigurati dugovječnost svog kamada, već ćete iskoristiti njegov puni kulinarski potencijal i postati omiljeni kuhar/kuharica u svojoj ekipi.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)