Vrlo popularan u Argentini, Chimichurri umak je pikantni, začinski umak koji se savršeno slaže s mesom s roštilja.
Sastojci
– 200 g nasjeckanog svježeg peršina
– 60 g nasjeckanog svježeg origana
– 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
– 80 ml crvenog vinskog octa
– 120 ml maslinovog ulja
– 1/2 žličice soli
– 1/4 žličice crnog papra
Upute
U posudi pomiješajte peršin, origano i češnjak. Dodajte crveni vinski ocat i miješajte dok se dobro ne sjedini. Polako ulijevajte maslinovo ulje uz stalno miješanje. Zatim začinite solju i crnim paprom po ukusu.
Možete ga koristiti odmah ili čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana. Chimichurri umak je svestran začin koji se može koristiti na mnogo načina.
Evo nekoliko ideja:
- Koristite ga kao marinadu za odreske, piletinu ili ribu. Jednostavno premažite svoje meso ili ribu umakom i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta prije pečenja na roštilju.
- Koristite ga kao umak za umakanje mesa s roštilja. Poslužite zdjelu chimichurri umaka uz meso s roštilja u koje gosti mogu umočiti komade mesa.
- Prelijte ga preko pečenog povrća. Pečeno povrće je ukusno samo po sebi, ali kapljica chimichurri umaka podiže ga na višu razinu.
- Koristite ga kao preljev za salatu. Razrijedite umak s malo dodatnog octa ili maslinovog ulja i koristite ga kao preljev za salatu.
2 thoughts on “Chimichurri umak”
Comments are closed.