Kamado, Korištenje

Korištenje ugljena u kamadu


Ugljen je ključan element, kako za uspješan rad s kamadom, tako i potpuno iskorištavanje njegovih potencijala u kulinarskim dosezima koje ne možete postići s drugim roštiljima i pećnicama.

Zašto je važan dobar ugljen?

Najprije, važno je razumjeti kako funkcionira kamado.

Dva su ključna elementa njegove tehnologije: keramičko tijelo i strujanje zraka koje se može podešavati pomoću dva ventila. Za strujanje zraka važno je dno komore za ugljen koje omogućava ulazak zraka, a koje je u stvari metalna rešetka s rupama. Zato je važno da ugljen ne bude sitan, s puno prašine i da ne ostavlja puno pepela, kako ne bi zagušio rupe u rešetki. Iz tog razloga bi upotreba briketa značajno smanjila potencijale kamada. Stoga je važno imati kvalitetan ugljen s komadima srednje veličine, ali i napravljen od kvalitetnijih vrsta drveta. Takav ugljen jest skuplji, ali zbog velike efikasnosti kamada, troši ga se manje nego u drugim roštiljima, tako da konačni trošak ugljena i ne mora biti veći.

Za postizanje većih temperatura čak je dobro umjesto rešetke za ugljen koristiti košaru za ugljen.

Drveni ugljen za roštilje se pravi od tvrdog drva, obično napravljenog od grana drveća ili cjepanica koje se peku u peći bez kisika. On lijepo izgara, ali kod kamada, posebno doprinosi i okusima jer prirodne arome drva prožimaju vašu hranu pa je bitno na kojem ugljenu pečete.

Vrste ugljena

Pogledajmo pregled nekih tipičnih vrsta ugljena, koje uglavnom i možete naći u našem dućanu, koji nudi najveći izbor vrhunskih vrsta ugljena u Hrvatskoj.

U našem Barbeca dućanu možete naći odlične vrste ugljena od breze, hrasta itd., ali i čuvene vrste ugljena Quebracho, Akacija i Marabu. Iako je sav taj ugljen skuplji od uobičajenih pakiranja, zbog velike efikasnosti kamada u korištenju ugljena, u konačnici to nije veća investicija.

Nekoliko riječi o najpoznatijim vrstama visokokvalitetnog drvenog ugljena za roštilj.

Hrast je jedno od najpopularnijih drva koje se koristi za dimljenje i roštiljanje jer gori vruće i dugo, stvarajući blagi okus dima koji nadopunjuje većinu mesa.

Quebracho ugljen. Quebracho je vrsta tvrdog drveta koje raste u Južnoj Americi, a ugljen napravljen od njega poznat je po svojoj velikoj gustoći i dugom vremenu sagorijevanja. Quebracho ugljen gori jako i sporo, što ga čini idealnim za lagano i sporo pečenje, kao što je dimljenje mesa. Također je poznat po tome što proizvodi malo pepela i daje hrani dimljeni okus, koji se dobro slaže s govedinom i mesom divljači.

Akacija ugljen. Poznat kao i Black Wattle, tvrdo je drvo porijeklom  iz Australije koje je sada rasprostranjeno i u dijelovima Afrike i Azije. Nema veze s našim bagremom kako se to često misli, već je slično drvetu mimoze. Ugljen napravljen od njega poznat je po stvaranju velike topline i brzom paljenju. Taj ugljen gori vrlo jako i brzo, što ga čini idealnim za pečenje na žaru i pečenje na visokoj temperaturi. Također stvara malo pepela i daje hrani suptilan okus dima. Proizvodi slatku aromu koja nadopunjuje većinu mesa.

Marabu ugljen. Marabu je vrsta trnovitog grma koji se nalazi u dijelovima Afrike i Kariba, a ugljen napravljen od njega poznat je po svom dugom vremenu sagorijevanja i visokoj toplinskoj snazi. Također stvara malo pepela. Marabu ugljen daje jedinstveni okus dima koji nije previše jak, što ga čini savršenim za dimljenje mesa poput prsa ili svinjske lopatice.

Binchotan. Binchotan ugljen koji se naziva i bijeli ugljen koristi se u tradicionalnoj japanskoj pripremi hrane više od 400 godina. Izrada binchotana je vrlo dug proces i potrebna je izvanredna vještina. Prirodno rezano drvo stavlja se u peć na 120 sati na ekstremnoj vrućini, a zatim se brzo hladi prekrivanjem vlažnom mješavinom zemlje, pijeska i pepela. Smatra se najboljim ugljenom na svijetu jer postiže temperature od čak 800 stupnjeva Celzijusa i jedan je od najduže gorućih ugljena.

Evo još nekoliko vrsta drvenog ugljena koje biste mogli upotrijebiti:

  • Trešnja: Ugljen od trešnje daje slatkast, voćni okus koji se dobro slaže sa svinjetinom i peradi. Gori vruće i čisto, što ga čini dobrim izborom za roštiljanje ili dimljenje.
  • Javor: Javorov ugljen daje slatkast, blago dimljen okus koji je idealan za pečenje na roštilju ili dimljenje svinjetine i peradi.
  • Maslina: Ugljen od masline se proizvodi od maslinovog drva i daje voćni, dimljeni okus koji je idealan za roštiljanje ili dimljenje piletine i janjetine.

Kada koristite različite vrste drvenog ugljena u svom kamado roštilju, važno je imati na umu da će svaka vrsta drva dati drugačiji profil okusa. Možete eksperimentirati s različitim vrstama drva kako biste pronašli okus koji vam se najviše sviđa.

Savjeti za upotrebu ugljena

Evo i nekoliko savjeta za korištenje različitih vrsta drvenog ugljena:

  • Počnite s malim količinama drva dok ne pronađete pravi profil okusa za svoj ukus
  • Koristite različite vrste drva za različito meso ili povrće
  • Za dodatnu aromu koristite iverje aromatičnog drveća; namočite ga prije upotrebe kako biste spriječili prebrzo sagorijevanje
  • Koristite kutiju za dimljenje za iverje, a možete se snaći i time da ga stavite u aluminijsku foliju

Na koncu, napomenimo da možete i kombinirati vrste ugljena kako biste postigli suptilnije učinke u pripremi jela, recimo kombiniranje hrastovog i marabu ugljena za klasični recept ribeye s Chimichurri umakom koji možete naći u našem dijelu s receptima.

Istražite našu ponudu:

Related Posts