Pribor

Posebnost noževa od damask čelika

Aaronix damask noz lifestyle

Damask noževi imaju oštrice od damask čelika koje izražavaju ljepotu, vještinu izrade i povijesno naslijeđe.

Dobrodošli u svijet damask noževa. Ovi izvanredni noževi već stoljećima privlače one koji žele najbolje, ali i sve entuzijaste, a ta privlačnost traje i dalje u suvremeno doba.  Pogledajmo zašto je to tako!

Što je damask nož?

Damask čelik je jednostavno prepoznatljiv tip čelika koji svoj jedinstven izgled dobija zbog slojevite izrade – slojevi mekšeg čelika se uzastopno savijaju oko čvrste jezgre, i odatle dolazi valoviti dezen oštrica.

Iako je ovaj čelik izvana prepoznatljiv po svom izgledu i estetici, prava vrijednost je u njegovoj čvrstoći i fleksibilnosti, te dugotrajnom zadržavanju oštrine. U prošlosti, ovaj čelik se osim za najbolje noževe koristio i za oštrice mačeva.

Oštrina bez premca

Jedna od ključnih prednosti damask noževa leži u njihovoj iznimnoj oštrini koja se dobija pažljivim procesom kovanja. U današnje vrijeme damask noževi se rade ili metodom kovačkog zavarivanja različitih vrsta čelika prije nego se metal udara, savija i manipulira ili se jedan tip čelika izravna pa savija što proizvodi slojeve u metalu. Višestruki slojevi čelika omogućuju finu, britku oštrinu čime se omogućuje precizno i lako rezanje. Izvanredna oštrina damask noževa ne samo da poboljšava njihovu funkcionalnost, već pridonosi cjelokupnom iskustvu korištenja ovih izvrsnih alata. Naš damask nož Aaronix kovan je iz vrhunskog čelika u 67 slojeva od VG10 materijala.

Izuzetna čvrstoća i izdržljivost

Iako je ljepota damask noževa neosporna, njihova praktičnost ne smije se zanemariti. Damask noževi cijenjeni su zbog iznimne čvrstoće i izdržljivosti. Proces slaganja u slojevima i kovanja koji smo već spomenuli rezultira oštricom koja može izdržati intenzivnu uporabu, ali i zadržati oštrinu dugo vremena. To čini damask noževe idealnim za širok spektar upotreba u kuhinji. Aaronix damask nož iz Barbeca ponude ima tvrdoću čelika 58-62 prema HRC (tvrdoća čelika prema Rockwellovoj skali) što ga svrstava u vrlo tvrde čelike.

Na što obratiti pažnju kod kupnje damask noža

Čvrstoća

Noževi od damask čelika su najpoznatiji po svojoj iznimnoj čvrstoći. Što je oštrica čvršća potrebno je manje napora pri korištenju što čini nož dugotrajnijim.

Izvedba

U svijetu oštrica, izvedba se svodi na to koliko dobro i do koje razine čelična oštrica idealno reže namirnice. To znači da je oštrica toliko dobra koliko je oštra i čvrsta. Čvrsti metalni noževi, napravljeni od damask čelika, svoju oštrinu zadržavaju dulje od noževa od mekanijih metala. Damask noževi obično imaju tanji rub oštrice zbog čega bolje režu meso od drugih noževa.

Estetika

Izuzev njihovih mogućnosti rezanja, damask noževi su poznati i po svojem atraktivnom izgledu. Prepoznatljivi valoviti uzorci na oštrici, nastali zbog slojeva materijala, daju svakom nožu unikatan i privlačan dizajn. Kao funkcionalni alati, ali i umjetnička djela, ovi noževi podižu estetiku svake kuhinje.

Financijski limit

Damask noževi su obično skuplji od običnih kuhinjskih noževa. Iz tog razloga, kada tražite nož od damask čelika, spremite se potrošiti malo više no budite sigurni da su ovi noževi kvalitetna investicija za bilo kojeg chefa, kuću ili profesionalca.

Kako se brinuti o damask čeliku

Iako damask čelik ima prirodnu otpornost na hrđu i koroziju, potrebna mu je briga kako bi zadržao svoju originalnu ljepotu i sjaj. Nakon korištenja nož je potrebno očistiti i osušiti kako bi se smanjio rizik oštećenja od vlage i kiseline iz sastojaka prisutnih u većini hrane. Za dugoročnost oštrice također treba paziti kako se nož skladišti. Kada se nož ne koristi, spremite ga na zatvoreno i suho mjesto u kojem ne varira razina vlage i temperature. Zaštitna kutija je dobro mjesto za skladištenje ovih noževa.

Od izvanredne estetike i izuzetne čvrstoće do neusporedive oštrine i individualne privlačnosti, damask nož je više od samo alata za rezanje – to je umjetničko djelo koje utjelovljuje stoljeća zanatske izrade.

Pogledaj ponudu: