Ovaj nož za chefove najuniverzalnije veličine oštrice (20 cm) je kovan iz vrhunskog čelika u 67 slojeva od 10Cr15CoMoV čelika (VG10 ekvivalenta) koji je, zbog visokog udjela ugljika, odličan za oštrice noževa zahvaljujući svojim sposobnostima zadržavanja oštrine i dobre otpornosti na hrđu. Nož ima dršku od ebanovine što mu daje veoma elegantan izgled. Odmah pri prvom korištenju će vas zadiviti oštrina ovog noža, a s vremenom i koliko dugo ostaje oštar.
Tvrdoća čelika je 58-62 prema HRC (Tvrdoća čelika prema Rockwellovoj skali) što spada u vrlo tvrde čelike. Usporedno, dijamant je vrijednosti 100 prema HRC.
Savršen proces rezanja. Nož je ergonomski oblikovan i uravnotežen, te omogućava izvrsnu kontrolu pri pripremi hrane.
Pročitajte i blog o damask noževima za više informacija o ovim visokokvalitetnim noževima.
Kemijska kompozicija 10Cr15CoMoV čelika je:
- Krom: element krom čini do 15,5% ovog čelika i zbog toga taj čelika spada u nehrđajuče čelike. Krom čini čelik tvrđim i čvršćim.
- Ugljik: ugljik čini do 1,05% čelika i doprinosi čvrstoći, zadržavanju oštrine oštrice i otpornosti na pritisak i trošenje.
- Kobalt: u 10Cr15CoMoV čeliku, kobalta se nalazi 1,2%. Kobalt pospješuje mogućnosti da se čelik toplinski obrađuje i zbog toga bude čvršći. Također doprinosi otpornosti na hrđu.
- Molibden: 1,2% ovog čelika je molibden. Ovaj element omogućava da se čelik može strojno obrađivati i pomaže pri očvršćivanju tijekom proizvodnje.
- Mangan: u ovom čeliku je 0,5% mangana. Mangan očvršćuje oštricu, ali ako ga je previše može je učiniti krhkom.
- Vanadij: u ovom čeliku ga ima 0,3% te povećava čvrstoću i otpornost na trošenje, a pomaže i kod otpornosti na hrđu.
- Fosfor: fosfor čini 0,03% ovog čelika, a čak i u toj maloj količini očvršćuje čelik i čini ga obradivim pri visokoj temperaturi.