Blog, Kamado, Korištenje

Sve što trebate znati o kamado ‘crazingu’

kamado crazing

Ako ste vlasnik kamada, možda ste primijetili fine pukotine na glazuri svog omiljenog kulinarskog saveznika. Ove pukotine, poznate kao ‘crazing’, mogu izgledati zabrinjavajuće, ali dobra vijest je da su one potpuno uobičajene i ne utječu na funkcionalnost vašeg kamada. U ovom članku, objasnit ćemo što je ‘crazing’, zašto se pojavljuje i kako možete minimizirati njegovu pojavu.

Što je ‘crazing’?

Kamado ‘crazing’ su fine pukotine koje se pojavljuju na keramičkoj glazuri kamada. One nastaju zbog razlike u temperaturnoj ekspanziji između keramike i glazure tijekom upotrebe. Kada je kamado izložen visokim temperaturama ili naglim promjenama temperature, materijali se šire i skupljaju različitim brzinama, što može dovesti do stvaranja pukotina.

Zašto ne trebate brinuti oko ‘crazinga’?

Uobičajena pojava: ‘Crazing’ je uobičajena pojava kod svih keramičkih proizvoda, uključujući kamado roštilje. To je prirodni rezultat hlađenja boje za keramiku nakon pečenja keramike.

Ne utječe na funkcionalnost: Iako crazing može promijeniti izgled vašeg kamada, ne utječe na njegovu funkcionalnost. Vaš kamado će i dalje savršeno peći i dimiti, pružajući vam ukusne kulinarske delicije kao i prije.

Strukturna stabilnost: Pukotine koje nastaju crazingom su površinske i ne utječu na strukturnu stabilnost keramike. Vaš kamado ostaje čvrst i siguran za upotrebu.

Kako smanjiti pojavu ‘crazinga’?

Iako ‘crazing’ ne utječe na funkcionalnost, razumijemo da želite da vaš kamado izgleda najbolje moguće. Zato vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u smanjivanju ove pojave:

Postupno zagrijavanje: Umjesto naglog izlaganja kamada visokim temperaturama, pokušajte ga postupno zagrijavati. Počnite s nižim temperaturama i postupno ih povećavajte kako bi se keramika imala vremena prilagoditi.

Izbjegavajte nagle promjene temperature: Nakon što završite s pripremanjem hrane, ostavite kamado da se ohladi prije pospremanja. Nemojte ga zalijevati vodom da ne bi došlo do puknuća keramičkog ložišta.

Koristite zaštitnu navlaku: Kada kamado nije u upotrebi, koristite zaštitnu navlaku kako biste ga zaštitili od vanjskih utjecaja i naglih promjena temperature.

Zaključak

‘Crazing’ je normalna i očekivana pojava kod keramičkih kamado roštilja. Iako se može činiti zabrinjavajućim, nema razloga za paniku. ‘Crazing’ ne utječe na funkcionalnost vašeg kamada, a uz nekoliko jednostavnih mjera opreza možete smanjiti njegovu pojavu. Nastavite uživati u čarima kamada dok istražujete različite recepte, ne opterećujući se previše sitnim pukotinama koje dodaju dozu autentičnosti vašem kamadu.

Ako još niste nabavili svoj primjerak kamada, istražite našu ponudu i otvorite vrata novim gastronomskim iskustvima.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)