Kamado, Korištenje

Vodič za dimljenje na kamadu za početnike

Dimljena krilca na kamadu

Kamadi su dobro poznati po svojoj svestranosti i mogućnosti pripreme ukusnih jela s punim okusom. Jedna od najpopularnijih tehnika pripreme hrane na kamadu je dimljenje. Ako tek počinjete dimiti meso na kamadu, u početku vam se to može činiti pomalo zastrašujućim.

Međutim, uz nekoliko savjeta i trikova, začas ćete dimiti meso kao profesionalac! U ovom vodiču za početnike provest ćemo vas kroz osnove dimljenja mesa na kamado roštilju.

Što je dimljenje?
Dimljenje je metoda kuhanja koja uključuje izlaganje mesa dimu od spaljivanja drvenog (aromatičnog) iverja. Dim daje mesu aromu dima i pomaže u njegovom omekšavanju. Dimljenje se obično provodi na niskim temperaturama tijekom duljeg vremena, što omogućuje da dim prodre u meso.

Priprema vašeg kamada
Prije nego počnete dimiti, morat ćete pripremiti svoj kamado roštilj. Za početak, očistite mogući pepeo koji je ostao od prethodne upotrebe. Napunite ložište drvenim ugljenom i zapalite ga pomoću dimnjaka za potpalu ili električnog upaljača. Dodajte željeno iverje ili čak komade drva.

Priprema za dimljenje
Trebat ćete koristiti neizravnu metodu pečenja. To znači da meso ne izlažete direktno izvoru topline, što je u ovom slučaju upaljeni ugljen. Upotrijebite ploču za usmjeravanje topline ili kamen za pizzu kako biste stvorili barijeru između ugljena i mesa. To pomaže u regulaciji temperature i osigurava ravnomjerno pečenje mesa. Iverje treba pustiti oko 30 minuta da ostoji u vodi prije korištenja kako se ne bi odmah zapalilo već dulje dimilo i otpuštalo aromu.

Kontrola temperature
Kontrola temperature je ključna kada dimite meso na kamadu. Za najbolje rezultate, idealno je održavati temperaturu između 105 do 120°C. Koristite ventilacijske otvore za regulaciju protoka zraka i kontrolu temperature. Ako temperatura počne rasti, lagano zatvorite ventilacijske otvore kako biste smanjili dotok kisika do ugljena. Ako temperatura počne padati, malo otvorite ventilacijske otvore kako biste povećali protok zraka.

Odabir aromatičnog iverja
Vrsta iverja koji odaberete utjecati će na okus vašeg dimljenog mesa. Neke popularne vrste iverja uključuju hrast, jabuku i naranču. Eksperimentirajte s različitim vrstama drveta kako biste pronašli svoju omiljenu kombinaciju okusa.

Dimljenje mesa
Nakon što je vaš kamado postavljen i temperatura je stabilna, vrijeme je da dodate meso. Stavite meso na rešetke roštilja, pazeći da ne dodiruje izravni izvor topline. Zatvorite poklopac i ostavite da se meso dimi nekoliko sati, ovisno o vrsti mesa koje dimite. Pomoću termometra za meso provjerite unutarnju temperaturu mesa kako biste bili sigurni da je u potpunosti pečeno, u ovisnosti o vrsti mesa.

Odmaranje i posluživanje
Nakon što je meso gotovo, uklonite ga s roštilja i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja. To omogućuje redistribuciju sokova i rezultira mekšim i aromatičnijim jelom.

Dimljenje mesa na kamadu je sjajno iskustvo u kojem može uživati svaki ljubitelj roštiljanja. Slijedeći ove osnovne savjete i tehnike, bit ćete na dobrom putu da pripremite sočno dimljeno meso na svom kamadu. Eksperimentirajte s različitim vrstama mesa i iverja te se ne bojte biti kreativni sa svojim receptima za dimljenje. Sretno dimljenje!

Istražite našu ponudu:

Related Posts